Žuvininkystės tarnyba

prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos

Stiklinės stadijos europiniai unguriai atkeliavo į Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyrį

Įgyvendinant projektą „Europinių ungurių išteklių atkūrimas Lietuvoje“ iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės įmonės „UK Glass Eels“ š. m. kovo 30 d.  Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyris gavo 100 kg stiklinės stadijos europinių ungurių (lot. Anguilla anguilla). Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyris, vykdydamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2016 m kovo 24 d. įsakymu Nr. 3D-159 patvirtintą „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žvejybos plotą, 2016 metų planą“ po 6–8 savaičių paaugintus europinių ungurių jauniklius įveis į Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Švenčionių, Trakų ir kitų rajonų vandens telkinius – iš viso į 39 ežerus. Galime pasidžiaugti, kad per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį, t. y. per penkerius metus, jau įveista 2 mln. 354 tūkst. paaugintų europinių ungurių jauniklių į daugiau nei 150 Lietuvos ežerų, vandens talpyklų ir tvenkinių.

 

Jau šešti metai Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyryje paauginami europiniai unguriai. Čia unguriukai sustiprėja, paauga, jų masė padidėja 3–6 kartus. Laukystos poskyrio darbuotojai turi daug patirties, todėl išaugina sveikus gyvybingus unguriukus, kurie vėliau išleidžiami į Lietuvos ežerus ir upes, o subrendę gali tęsti kelionę į nerštavietes.

 

Pirmasis etapas, kai unguriukai adaptuojasi prie aukštesnės temperatūros (nuo 6C iki 25o C ), šiais metais užtruko tris paras.

 

Kitas žingsnis – pratinti unguriukus prie naujo, jiems neįprasto dirbtinio ir natūralaus maisto – specialių startinių kombinuotųjų pašarų ir šaldytų menkių ikrų, kuriais unguriukai šeriami 2–3 savaites, kol pripranta prie kombinuotųjų dirbtinių pašarų. Be to, turi būti palaikoma 24o–26o C auginimo temperatūra, užtikrinamas 90–110 proc. vandenyje ištirpusio deguonies kiekis ir kiti svarbūs hidrocheminiai parametrai. Šiuo laikotarpiu unguriukų medžiagų apykaita (metabolizmas) ypač greita, todėl vandens biofiltracija turi veikti nepriekaištingai ir nuolat.

 

Trečiasis etapas – unguriukų auginimas, susijęs su daugybe rutininių darbų: šėrimas, baseinų valymas, URS vandens papildymas, įrangos priežiūra, periodinis vandens ir ligų tyrimas, o prireikus – ir gydymas. Reikia daug kruopštaus darbo ir profesionalumo, kad per porą mėnesių unguriai sustiprėtų ir svertų 1–2 g.

 

Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyrio vyriausiasis specialistas Antanas Lazaravičius

Share iconDalintis