Žuvininkystės tarnyba

prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos

Lietuviškos lašišos gimsta Švenčionyse

Lašiša – karališka žuvis Lietuvos vandenyse, apie kurią pagalvojus ne vienam žvejui nutįsta seilė. Tačiau vien prisiminus pastarųjų metų didžiausius žvejų sugautus šių žuvų laimikius nesunku spėti, kad jų ištekliai senka neįtikėtinai sparčiai. Jiems papildyti kasmet reikalinga aplinkosaugininkų pagalba. Statistika byloja, kad kiekvienais metais į Lietuvos vandens telkinius yra paleidžiama šimtai tūkstančių dirbtiniu būdu užaugintų lašišinių žuvų. GRYNAS.lt domėjosi, kaip Lietuvoje yra veisiamos lašišos, kiek tai kainuoja ir kiek pagausina šios rūšies žuvų išteklius.

Pasirodo, Lietuvoje veikia dešimtys žuvivaisa užsiimančių privačių ir valstybinių bendrovių, tačiau lašišas veisia vienintelė įstaiga Lietuvoje – Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyris, įsikūręs Švenčionių rajone. Šio poskyrio vyr. specialistas Egidijus Leliūna sutiko praskleisti paslapties šydą ir papasakoti, kokį kelią tenka nueiti žuvivaisos specialistams, kad iš pagautų lašišų patelių ikrų jiems pavyktų užauginti lašišų jauniklius ir juos pavasarį paleisti į laukinę gamtą.

………..

 

Visą straipsnį galite perskaityti DELFI interneto svetainėje:

http://grynas.delfi.lt/aplinka/lietuviskos-lasisos-gimsta-svencionyse.d?id=59749999

Share iconDalintis